Het programma

Veiligheid staat aan de basis van Chromebooks Vandaag de dag kunnen alle websites, zelfs zeer bekende, legitieme sites, met malware zijn ge´nfecteerd. Een gewone computer kan zelfs al ge´nfecteerd raken door een bezoek aan een ge´nfecteerde webpagina. Malware kan misbruik maken van fouten in uw browser om wachtwoorden, persoonlijke data en financiŰle informatie te stelen. Dit gebeurt miljoenen mensen zonder dat ze het doorhebben. Chromebooks gebruiken het eerste besturingssysteem dat is ontwikkeld met deze voortdurende bedreiging in gedachten. Chrome OS volgt het principe 'zeer diepgaande bescherming' om meerdere lagen beveiliging te bieden. Wanneer ÚÚn beveiligingsniveau wordt gekraakt, zijn de andere niveaus nog actief. Hoewel het nog steeds belangrijk is dat u voorbereidingen treft om uw data te beschermen, kunt u met een Chromebook net iets rustiger ademhalen.


Automatische updates

De meest effectieve manier om uzelf te beschermen tegen malware, is ervoor te zorgen dat alle software op uw computer actueel is en is voorzien van de nieuwste beveiligingsverbeteringen. Dit kan op traditionele besturingssystemen moeilijk te beheren zijn vanwege het grote aantal softwareonderdelen van veel verschillende leveranciers, met allemaal verschillende methoden voor updates en verschillende gebruikersinterfaces. Chromebooks beheren updates automatisch voor u, zodat u altijd over de nieuwste en meest beveiligde versie beschikt.


Sandboxing

Op uw Chromebook wordt elke webpagina die u bekijkt en elke app die u gebruikt, uitgevoerd in een beschermde omgeving die een 'sandbox' (zandbak) heet. Als u een ge´nfecteerde pagina bezoekt, heeft dit geen effect op de andere tabbladen of apps of iets anders op uw computer. De dreiging blijft beperkt.


Verified boot

Zelfs wanneer malware erin slaagt de sandbox te omzeilen, is uw Chromebook nog steeds beschermd. Telkens wanneer u uw computer opstart, voert deze een zelfcontrole uit die verified boot heet. Als deze detecteert dat uw besturingssysteem is aangepast of beschadigd, wordt het besturingssysteem automatisch hersteld zonder dat u iets hoeft te doen. U kunt altijd terugkeren naar een besturingssysteem dat zo goed als nieuw is.


Data-encryptie

Wanneer u webapps op uw Chromebook gebruikt, worden al uw documenten veilig in de cloud opgeslagen. Bepaalde soorten bestanden, zoals downloads, cookies en cachebestanden van de browser, staan wellicht nog steeds op de computer. Uw Chromebook codeert al deze data met beveiligde hardware, zodat onbevoegden zeer moeilijk toegang krijgen tot die bestanden.


Herstel

Als er iets misgaat met uw Chromebook, drukt u gewoon op een knop om de hardwareherstelmodus te starten en zo een goede versie van het besturingssysteem in te stellen.


Gastmodus

Via de gastmodus kunnen anderen uw Chromebook gebruiken zonder dat ze zich hoeven aan te melden. Ze kunnen internet gebruiken, maar hebben geen toegang tot uw e-mails of andere data. Zodra de gast zich heeft afgemeld, worden al diens browsedata permanent van de computer verwijderd.